Det grønlandske erhvervsregister (GER) udgør grundlaget for at beskrive erhvervsstrukturen i den private sektor.

 

De landbaserede erhverv

Hovedparten af de landbaserede erhverv er afledte erhverv, hvis udviklingen i deres omsætning er afhængig af udviklingen inden for de øvrige tre erhverv, fiskeri og fangst, råstoffer og turisme. Virksomhederne er interessante for den fremtidige erhvervsudvikling og subsidieres generelt mindre end fx fiskeri og turisme.

 

Handel

Detailhandelen er domineret af dagligvarebutikker. Men også en bred vifte af brancher inden for detailhandel med specialvarer er repræsenteret, først og fremmest i de større byer.

De tre store aktører inden for detailhandel er den forbrugerejede Kalaallit Nunaanni Brugseni (De Grønlandske Brugser), den privatejede kæde Pisiffik A/S og det selvstyreejede KNI A/S med binavnet Pilersuisoq A/S.

Kendetegnende for den grønlandske detailhandel er, at næsten alle forbrugsvarer indkøbes i Danmark. Prisudviklingen for engroshandel i Danmark er derfor afgørende for prisudviklingen i Grønland.

 

Bygge- og anlægssektoren

Bygge- og anlægssektoren er karakteriseret ved, at det er offentlige eller offentligt ejede selskaber, der står som bygherrer for hovedparten af opgaverne.

 

Vedligeholdelse og renovering

En voksende del af de eksisterende bygninger har en alder, hvor vedligeholdelse og fornyelse i stadigt stigende omfang er nødvendige. Derfor har renovering af boliger, bygninger til uddannelsesformål, tekniske installationer og infrastruktur en stadigt stigende betydning for bygge- og anlægssektorens aktiviteter.

 

Udbud, licitation, byggereglement og forskrifter

Bygge- og anlægsaktiviteterne reguleres af en licitationslov fra 1992, en bekendtgørelse om udbud af arbejder og leverancer fra 1994, det juridisk/økonomiske aftalegrundlag Fælles Betingelser for Arbejder og Leverancer i Bygge- og Anlægsvirksomhed, AP95 fra 1995, Grønlands Bygningsreglement 1982 med tillæg nr. 1 fra 1987 samt en række tekniske normer og forskrifter.

 

Bygge- og anlægsvirksomheder

Bygge- og anlægsbranchen er tilpasset den geografiske struktur med det spredte bosætningsmønster. De fleste firmaer udfører kun opgaver i hjembyen og de omkringliggende bygder, mens et mindre antal firmaer udfører opgaver i hele landet. De fleste bygge- og anlægsvirksomheder er placeret i Nuuk. Grønlands Statistik udgav i 2005 rapporten ”Den grønlandske bygge- og anlægssektor 1998-2003: Sæsonsvingninger, vandringer og arbejdsløshed”.

 

Service

Gruppen af servicevirksomheder leverer en lang række meget forskellige ydelser som fx autoreparation, reparation af tv og hårde hvidevarer, flytning og transport, skorstensfejning og rengøring.

Der er enkelte større operatører i gruppen, men de fleste virksomheder er små og opererer alene på det lokale marked. Mange af virksomhederne udfører opgaver, der ikke kræver faglærte medarbejdere, fx renovation, rengøring og taxikørsel. Det er inden for denne gruppe, at antallet af virksomhedsejere, født i Grønland, er størst.

 

Rådgivning

Økonomisk rådgivning finder især sted hos revisions- og bogføringsvirksomheder eller hos banker og sparekasser.

Byggeteknisk rådgivning ydes især af arkitektfirmaer og rådgivende ingeniørfirmaer inden for bygge- og anlægsarbejder.

Rådgivning i forbindelse med IT ydes af konsulenter og virksomheder, der sælger hardware og software samt af databaseværter og -formidlere. Endelig er der virksomheder, der yder rådgivning, især om ledelse. Alle større rådgivningsvirksomheder findes i Nuuk, mens mindre bureauer, der udfører bogføring, findes i lokalsamfundene langs kysten. Opgaverne i rådgivningsfirmaerne stiller krav om højtuddannet arbejdskraft. Derfor er andelen af medarbejdere, rekrutteret uden for Grønland, stor.

 

Link

Alle registrerede juridiske enheder og driftsenheder kan findes ved søgning på adressen: www.nanoq.gl

Se nærmere om de tre aktører på adresserne: www.brugsen.gl, www.pisiffik.gl og www.kni.gl.